Loikkaa: valikkoon, hakuun

Ero sivun ”Luonnoksena tallennettujen merkintöjen massavienti Kantaan” versioiden välillä

(Pakollisten tietojen esitäyttö Potilaskertomukseen)
Rivi 1: Rivi 1:
<span style="color:#ff0000"><strong>Huom:</strong></span> '''Sisältää uusia toimintoja alkaen Ajas Touchin esijulkaisuversiosta 12/2022.'''<br><br>
+
<span style="color:#ff0000"><strong>Huom:</strong></span> '''Sisältää uusia toimintoja alkaen Ajas Touchin esijulkaisuversiosta Beta-profiileille 10/2023.'''<br>
 +
[[Ajas_Touchin_päivykset_-_miten_saan_käyttöön_esijulkaisuversion_Beta-profiileille%3F|Ajas Touchin päivitykset - miten saan käyttöön esijulkaisuversion Beta-profiileille?]]
 +
<br><br>
 +
 
 +
10/2023 Ajas Touchin esijulkaisuversiosta alkaen potilasmerkintöjen massavienti Kantaan sekä pikatoiminnon Vie Kantaan -käyttö on rajoitettu niin, että päätös toimintojen käytöstä organisaatiossa tapahtuu tilinhaltijan/järjestelmän pääkäyttäjän toimesta. Valinta on tilikohtainen ja koskee kaikkia toimipisteitä ja Kanta-käyttäjiä.<br>
 +
 
 +
Kannan käyttö perusprosessin mukaisesti on suositeltavaa jo siksi, että uudessa Ajas-versiossa, Kannassa avatun potilaan tiedoissa näkyy heti mm. hänelle kirjatut riskitiedot. Katso ohje: [[Riskitiedot|Riskitiedot]].<br>
 +
* Organisaation yhteyshenkilön/tilinhaltijan kannattaa tarkistaa, että lain mukaan määritellyissä rooleissa, mitkä hän on meille toimittanut, on katseluoikeus näkymään RIS ja Tahdonilmaisut, mikäli riskitietoja on tarpeen nähdä.
 +
* Käyttäjän kannattaa lisäksi tarkistaa potilaan luovutusluvan tila, koska jos luovutuslupaa ei ole annettu tai näihin tietoihin liittyviä luovutuskieltoja on asetettu, muiden organisaatioiden tallentamat tiedot eivät tule näkyviin. Näiltä osin riskitietojen näyttämiseen pätee samat rajoitukset kuin arkiston haussa.
 +
 
  
Ajas Touchissa on nyt mahdollista suorittaa useamman luonnoksena tallennetun potilasmerkinnän vienti massatoiminolla Kantaan.  Siitä on erityisesti hyötyä silloin, jos syystä tai toisesta joudut tallentamaan potilasmerkinnät ensin luonnoksena Ajas Touchiin, ja vasta päivän päätteeksi tms. viet merkinnät Kantaan:  
+
Jos yrityksesi edelleen haluaa käyttää massa- ja pikatoimintoja, Ajas-ohjelman pääkäyttäjä voi ne asettaa päälle:<br><br>
*Sote-kortti unohtunut kotiin
 
*Kanta-palvelussa on häiriö
 
*Liikut mobiililaitteen kanssa, josta ei saa yhetyttä Kantaan
 
<br><br>
 
  
Perinteisellä tavalla toimien Kanta-kirjautumisen jälkeen jokainen potilas avataan ensin Kannassa, luodaan palvelutapahtuma, ja tehdään merkintä, joka tallennetaan Kantaan. <br><br>
+
[[Tiedosto:Kanta-asetukset-massavienti.png|1000px]]<br>
  
Uudella tavalla toimien Kanta-kirjautumisen jälkeen järjestelmä näyttää ne potilasmerkinnät, jotka on tallennettu luonnoksena, ja voit valita kaikki ja tallentaa kaikki merkinnät yhdellä kertaa Kantaan.<br><br>
+
'''1)''' Avaa "Ylläpito" - "Asetukset" - "Kela/Kanta" -sivu.<br>
 +
'''2)''' Valitse "Kaikki toimipisteet".<br>
 +
'''3)''' Tässä näkyy se organisaatiotunniste, millä Ajas-tili on liitetty Kantaan.<br>
 +
'''4)''' "Potilasmerkintöjen Kantaan vienti käytössä" -muutetaan olemaan "Kyllä".<br>
 +
'''5)''' "Potilasmerkinnän Kantaan viennin aikaraja (päivää)" valitaan halutulla tavalla. Oletuksena se on 1 vuorokautta. Kelan suosituksen mukaan merkinnät tulisi näkyä potilaalle 5 vuorokauden sisään hoidosta. <br><br>
 +
<br><br>
  
 
==Pakollisten tietojen esitäyttö Potilaskertomukseen ==
 
==Pakollisten tietojen esitäyttö Potilaskertomukseen ==

Versio 23. lokakuuta 2023 kello 09.44

Huom: Sisältää uusia toimintoja alkaen Ajas Touchin esijulkaisuversiosta Beta-profiileille 10/2023.
Ajas Touchin päivitykset - miten saan käyttöön esijulkaisuversion Beta-profiileille?

10/2023 Ajas Touchin esijulkaisuversiosta alkaen potilasmerkintöjen massavienti Kantaan sekä pikatoiminnon Vie Kantaan -käyttö on rajoitettu niin, että päätös toimintojen käytöstä organisaatiossa tapahtuu tilinhaltijan/järjestelmän pääkäyttäjän toimesta. Valinta on tilikohtainen ja koskee kaikkia toimipisteitä ja Kanta-käyttäjiä.

Kannan käyttö perusprosessin mukaisesti on suositeltavaa jo siksi, että uudessa Ajas-versiossa, Kannassa avatun potilaan tiedoissa näkyy heti mm. hänelle kirjatut riskitiedot. Katso ohje: Riskitiedot.

  • Organisaation yhteyshenkilön/tilinhaltijan kannattaa tarkistaa, että lain mukaan määritellyissä rooleissa, mitkä hän on meille toimittanut, on katseluoikeus näkymään RIS ja Tahdonilmaisut, mikäli riskitietoja on tarpeen nähdä.
  • Käyttäjän kannattaa lisäksi tarkistaa potilaan luovutusluvan tila, koska jos luovutuslupaa ei ole annettu tai näihin tietoihin liittyviä luovutuskieltoja on asetettu, muiden organisaatioiden tallentamat tiedot eivät tule näkyviin. Näiltä osin riskitietojen näyttämiseen pätee samat rajoitukset kuin arkiston haussa.


Jos yrityksesi edelleen haluaa käyttää massa- ja pikatoimintoja, Ajas-ohjelman pääkäyttäjä voi ne asettaa päälle:

Kanta-asetukset-massavienti.png

1) Avaa "Ylläpito" - "Asetukset" - "Kela/Kanta" -sivu.
2) Valitse "Kaikki toimipisteet".
3) Tässä näkyy se organisaatiotunniste, millä Ajas-tili on liitetty Kantaan.
4) "Potilasmerkintöjen Kantaan vienti käytössä" -muutetaan olemaan "Kyllä".
5) "Potilasmerkinnän Kantaan viennin aikaraja (päivää)" valitaan halutulla tavalla. Oletuksena se on 1 vuorokautta. Kelan suosituksen mukaan merkinnät tulisi näkyä potilaalle 5 vuorokauden sisään hoidosta.



Pakollisten tietojen esitäyttö Potilaskertomukseen

Jotta massavienti on mahdollinen, potilaskertomusluonnokseen on luonnosvaiheessa esitäytettävä pakolliset tiedot:

  • Syy potilaan avaamiseen Kannassa (kaikki potilaat)
  • Alaikäisen potilaan tietojen luovuttaminen huoltajalle (alaikäiset potilaat).

Kanta-massavienti10.jpg

Alaikäisen potilaan tietojen luovuttaminen huoltajalle: näkyy vain, jos potilaan henkilötunnus on alaikäisen tunnus.

Vie-kantaan-alaikainen.png

Puuttuvat tiedot näkyvät punaisella värillä kun Vie Kantaan -on painettu.
Huom: Alaikäisen potilaan tietojen luovuttaminen huoltajalle -kenttä on oletuksena tyhjä. Jos käytät Safaria, punainen virhe-korostus ei tällä hetkellä poistu vaikka kenttään vaihdettaisiin virheen jälkeen jokin 4 valinnasta. Tallennus Kantaan ei siis onnistu. Sama tilanne ilmenee Syy potilaan avaamiseen Kannassa - kentässä, jos syytä ei ole potilaskertomuspohjassa esivalittu ja kenttä on tyhjä.

  • Valinta tulisi tehdä ennen Kantaan tallennusta. Tai, jos virhe on ehtinyt jo syntyä, tallenna merkintä ensin luonnoksena, jotta kirjoitettu teksti ei häviä. Avaa luonnos uudelleen, valitse heti oikea vaihtoehto ja vasta sitten paina"Vie Kantaan".
  • Muilla selaimilla ongelmaa ei ole.


Syy potilaan avaamiseen Kannassa: voidaan valita jokaisella potilaskertomuslomakkeella erikseen, tai se voidaan esivalita potilaskertomuspohjassa oletuksena olemaan esim. Hoitotilanne, ja tarvittaessa vaihtaa potilaskertomuksessa.

Kanta-massavienti11.jpg

Luonnoksen tallennus Kantaan Potilaskertomus-listasta

Massavienti toimii niin, että kun Kanta-kirjautuminen on aktiivisena, aikasemmin tehdyn luonnoksen voi tallentaa Kantaan ilman, että potilasta tai palvelutapahtumaa on itse avattava. Molemmat toki tarvitaan, mutta uuden toiminnon myötä on mahdollista antaa järjestelmän avata ne taustalla. Esimekki:

Kanta-massavienti13.jpg

  • Olet kirjautunut Kantaan, mutta potilasta ei ole avattu Kannassa.
  • Aikaisemmin luonnoksena tekemäso merkinnät näkyvät nyt painikkeen "Vie Kantaan" kera.
  • Jos luonnoksessa ei ole havaittu mitään puutteita, voit viedä kyseisen merkinnän Kantaan avaamatta asiakskorttia Kannassa.
  • Merkinnälle luodaan Palvelutapahtuma automaattisesti, ja se luodaan samalle päivälle kuin merkinnän päivä on.


Kanta-massavienti15.jpg

  • Kantaan viennin ajaksi asiakaskorttilomake himmenee taustalla.


Kanta-massavienti16.jpg

  • Varoistuskolmio kertoo siitä, että Kantaan vienti tulee antamaan virheilmoituksen, eli kaikki edellytykset eivät täyty:
    • Asiakkaalla ei ole kelvollista henkilötunnusta
    • Syy potilaan avaamiseksi Kannassa ei ole määritelty tai
    • Alaikäisen potilaan tietojen luovuttaminen huoltajalle -valintaa ei ole määritelty.


Kanta-massavienti18.jpg

  • Jos painiketta painetaan siitä huolimatta, virheilmoitus tulee näkyviin.


Massavienti19.jpg

  • Oranssi varoituskolmio Näkymän lyhenteen vieressä tarkoittaa sitä, että joko näkymä tai jokin sen otsikoista on vanhentunut tai sen näkyminen vapaa teksti -tyyppisessä kirjauspohja-valikossa on poistettu.
  • Näkymiä päivitetään aika ajoin, ja vanhentuneita näkymiä tai otsikoita ei voi tallentaa Kantaan. Näkymän tai sen otsikon voi vaihtaa avaamalla potilaskertomuksen. Vaihto kannataa tehdä myös Potilaskertomuspohjaan.

Vie Kantaan -painikkeen näkyvyys-asetukset

Vie-kantaan-asetus.jpg

Vie Kantaan (ilman potilaan asiakaskortin avaamista Kannassa) -painikkeen näkyvyyteen vaikuttaa:

  • Käyttäjäprofiilissa asetettu arvo "Potilastietomerkinnän Kantaan viennin aikaraja (päivää)". Jos arvo on 1 päivää, sitä vanhempia luonnoksia ei pikatoiminnolla voi viedä Kantaan. Voit avata potilaskortin Kannassa normaalilla tavalla ja tallentaa merkinän sitä kautta Kantaan.
  • Merkinnän tulee olla saman käyttäjän tekemä merkintä.
  • Käyttäjä on kirjautunut Kantaan.

Massaviennin käyttöönotto

Vie-kantaan-massa-asetus.jpg

Käyttäjäprofiilin alla on kaksi asetusta, jotka vaikuttavat luonnosten massavientiin:

1)"Avaa potilastietoluonnosten vienti Kantaan kirjautuessa". Jos tämä asetetaan olemaan "Kyllä", "Vie potilastietomerkintöjen luonnoksia Kantaan" sivu avautuu aina heti Kanta-kirjautumisen jälkeen (kuva alla).
2)"Potilastietomerkinnän Kantaan viennin aikaraja (päivää)". Jos tämä asetetaan olemaan 1, massavientitoiminto hakee ja ehdottaa vain 1 vuorokauden aikana tehtyjä luonnoksia.

Kanta-massaviestit19.jpg

  • Voit myös avata "Vie potilastietomerkintöjen luonnoksia Kantaan" sivun manuaalisesti Asiakkaat -listasta Toiminnot-panikkeen alta.


Kanta-massavienti1.jpg

  • Listassa näkyy kaikki ne luonnokset, jotka:
    • Olet itse luonut luonnoksena järjestelmään
    • Joiden merkintäpäivämäärä osuu määritellyn Potilastietojen massaviennin aikarajan sisään ("Potilastietomerkinnän Kantaan viennin aikaraja (päivää)" -asetus).


Kanta-massavienti21.jpg

1) Voit valita kaikki (vihreä painike) tai poistaa kaikki valinnat (valkoinen painike)
2a-2b) Tai voit valita rivejä yksitellen.
3) Paina lopuksi Vie X (kpl) valittua merkintää.

Kanta-massavienti4.jpg

Kanta-massavienti20.jpg

  • Viennin tilaa voi seurata sivun alareunassa olevan edistymislaskurin avulla. Onnistunut vienti ilmoitetaan vihreäpohjaisella ilmoituksella.

Kanta-massavienti22.jpg

  • Esimerkkejä luonnoksista, joiden vienti ei ole mahdollista.

1) "Syy potilaan avaamiseen Kannassa" puuttuu. Kenttä on reunustettu punaisella viivalla.
2) Sama kuin 1) mutta tätä riviä on yritetty valita. Punainen väri korostuu myös itse kentässä.
3) Tämän rivin vienti onnistuu.
4a-4b) Molemmilta asiakkailta puuttuu kelvollinen henkikötunnus. Virheilmoitus näkyy myös info-napin alla.
5) "Syy potilaan avaamiseen Kannassa" ja "Alaikäisen tietojen luovuttaminen huoltajalle" puuttuu.


Kanta-massavienti5.jpg

  • Jos Vie Kantaan -toiminto päätyy oranssiin virheilmoitukseen, se tarkoittaa sitä että ainakin yhdessä viennissä on tapahtunut virhe. Tyypillisesti tällainen ilmoitus voisi tulla, jos nettiyhteys on katkennut viennin aikana.

Kanta-massavienti8.jpg

  • Voit tarkastella viennin tilaa "Taustatehtävät" -näkymässä. Avaa päävalikosta "Muut" - "Taustatehtävät".

1) Hae rivi, minkä tehtävä on "Potilastiedon vienti Kantaan". Jos avaat Taustatehtävät heti virheen nähtyäsi, rivi on todennäköisesti ylimpänä. Tehtävien lukumäärä on 2 eli 2 luonnosta on yritetty viedä Kantaan.
2) Tila-sarake kertoo virheestä. 1 tehtävä on onnistunut ja 1 tehtävä epäonnistunut.
3) Voit kokeilla painaa "Yritä uudelleen epäonnistuneita tehtäviä". Jos nettiyhteys on palautunut, viennin pitäisi nyt onnistua.
4) Lisätietoja tilanteesta näkyy tämän painikkeen alla.

Jos vienti päätyy virheeseen, luonnos, jota virhe koskee näkyy asiakkaan Potilaskertomus-listassa edelleen luonnoksena. Ja se tulee uudelleen näkyviin "Vie potilastietomerkintöjen luonnoksia Kantaan" -listassa. Sen Kantaan vientiä voi kokeilla tehdä uudelleen myös normaalilla tavalla.